2009-12-09

Zombieland - csalódás


Az első gondolat a film megtekintése után (nem csak bennem) de az volt, hogy hogy a francba lehet egy ilyen jó előzetes, kedvcsináló után a film ennyire vacak?!?! A Zombis filmeket lehet utálni és imádni, én inkább az utóbbiakhoz tartozom, de a Zombieland valahogy kisiklott. Pedig olyan jól kezdődött a szabályok lefektetésével... meg a bemutatója is olyan jó volt, hogy én először moziban akartam megnézni, aztán milyen jó, hogy mégsem ott ejtettük meg.

A zombis filmeket két csoportra osztom:
1. Drámai, komoly, szenvedős, életben maradós, menekülős szörnyűséges (28 nappal később, 28 héttel később, élőholtak hajnala, I'm Legend, stb... ) Ezek kihozzák a nézőböl a rettegést, félelmet, sok klasszikus horror készült és merített ebből a megközelítésből régen. Menekülős, elbújós álmaink vállnak valóra és teljesednek ki ennél a típusú filmeknél. Jó lenne elszaladni attól a megmagyarázhatatlan szörnyűség elől ami testet ölt a műfaj ezen osztályánál tételesen a zombikban. Aztán a szörnyűséget néhol sikerült addig fokozni, amig a groteszk át nem csap szinte már vígjátékba, hiszen a végtelen rossz és a végtelen jó, valahol már szinte egy és ugyanaz lehet... emlékezzünk csak az Evil Dead II (igazi Sam Raimi klasszikus) hintaszékbe lerogyós részénél a szék összecsuklik ekkor az őrület határán lévő főszereplőt kinevetik a polc könyvei és a szarvas trófea. Annyira mély és groteszk, hogy ebbe a szörnyűségben szinte nekünk is kedvünk támad nevetni...

2. Vígjáték, paródia, szórakoztató, nevetős habkönnyű játékos felüdülés mely inkább az újabb filmekre jellemző, amikor már annyi bőrt lehúztak a fent említett első csoportról, hogy új nézőpontot, stílust váltottak többen és igenis jót tett a műfajnak ez az új megközelítés, már amennyiben jól művelik. (Terrorbolygó, Haláli hullák hajnala)

A Zombieland is a 2. csoportból merítene, de valahogy vérszegény maradt. Jó példa, hogy hogyan NE csinálunk zombis filmet. Így visszagondolok a filmre, unalmas eseménytelen. Nincs egy vezérfonal. A szereplők karaktere kidolgozatlan, erölködős, ülnek a dialógusok. A szereplők tengnek-lengnek az egész filmben, néha megszivatják egymást és magukat, lelkiznek kicsit, de ez az egész olyan sekélyes ... Nincs igazán feszült, szorult rész, nincs egy cél, nincs küldetés a filmben, már várod, hogy vége legyen, pedig amúgy sem hosszú, még másfél óra sincs. Kidolgozatlannak és összecsapottnak érzem és kicsit becsapott is a félrevezető előzetes, ami meg igazán tökös:


De a végén hagy ajánljak kárpótlásul ezhelyett 2 nézhetőt is: Haláli hullák hajnala, valamint a Dog soldiers ami nem zombis, hanem farkasemberes :) de számomra jóval szórakoztatóbb mint a Zombieland.

Nincsenek megjegyzések: